Thursday, July 02, 2009

Lamanya...


wahaiiiiii..salam sumer..berjumpe kembali yeah..lama bangat tidak menghupdate blog ku ini..rasanya ade gak seminggu..hohoho..aku tido je kejenya...lagi nk bukak sem nih lagi tido je kejenya,,,nape malas nih nurul hajar?? tak tau cikgu, sy malas, sy nye suka la...sy takde mood la cikgu...dtg bulan kah??kahkahkah:) suke ati la uolz nk ckp pe kan..blog aku, aku nye suka la..
ermm..cerita disebalik cerita yg aku nk citer nih...kesimpulannya = jgn la kita membenci org sama sekali, n jgn la kita buat org tu sakit hati or kecik hati, biler kite wat dosa ngan tuhan, kita boleh bertaubat mintak ampun mintak maap kat tuhan.tp kl kita wat org lain sakit hati or aniya perasaan org..kita kena mintak maap kat org tuh...n smaada die nk maafkan ke tak itu terpulang la pd empunya tuan badan kan..kl die tak maafkan,...tuhan je yg tahu. gamaknya,,,jgn la buat org sakit hati..n lagi satu, kita jgn la terlalu ego..kerana suatu hari nnti ego kita tuh akan memakan diri kita..percayalah wahai kengkawan...ni ckp atas dasar pegalaman..so, aku nasihatkan kepada yg terasa die terover ego tuh....bukak2 la hati tuh sikit tuk merendah diri n terima seadanya kita ni sape...aku tak kata sapa2 salah, even aku pun pernah gak terasa nk berego tinggi, tp kena la bertempat...jgn la smp menyakitkan hati org lain or menganiya perasaan org lain..bahaya tuh kawan2.. doa insan teraniya ni termakbul tau.so, berhati2 di jalan raya yeah:)
seterusnya.jgnla sama sekali kita membenci seseorang atau nama lain nya..i hate u! wakaka... ni lagi satu benda yg bahaya tau,..bery2 dangeraous...jgn la! jauhkan la dari diri ku ya tuhan...tak baik kita benci org...kekadang org tu tak salah pun, kita sebuk2 nk benci die...pastuh yg lagi best yg pesen dgr citer dr mulut org yg org nih teruk la ape la..like2 kena hasut gak la...pastuh org tuh mmg dh benci, die pun nk tumpang benci gak kat org tuh..ni mmg kes naya dh nih...baik tumpang naik kete ke, takpun amek la kete org tuh buat cm kete kite gak..hahha..pastuh tipu la org yg nih kete sy..ape org peduli kan,,,cumer org yg ade naluri tuk bc diri kite je la tau kite tipu ke tak..walaaa..ape nurul hajar bebel nih..pok pek pok pek dari td..eh..diam korang...ni mes yg nk disampaikan.nasib baik free..huhu.kl takmo bc, takyh la bc..sape suh korang bc..nnti kan sape mkn cili, terasa mkn betik lak kan...betik faborite sy yeah:) dh, tak perlu citer sal betik.
erm...byk sbenarnya aku nk citer nih.aku try citer satu2 eh...ha..lagi dua la plak:) ermm..ni lagi best,ni sal citer jgn la kite aniya org..aniya perasaan org..like2 bg harapan kat org, pastuh kite tinggal die cmtuh jah...perit weyh..jgn la sama sekali melakukannya, satu hari nnti tuhan akan balas kat kite, ape yg kite buat kat org tuh..percayalah..so, nnti baru kite tau langit tinggi ke rendah, kan kan kan?? bahaya main perasaan org nih, nih citer antara kite ngan org tuh la plak, sumetime kite pasti ke yg org tuh betul2 maafkan kite ke tak?? sebab main ngan perasaan nih, payah sikit..nanti2 2 2 tak bahagia...sape susah?? jawab la sape yg susah yea.mase tuh nk mintak maaf, tak guna dh, sebab mane la tua kot org tuh tak pngjg umur ke ape.
lagi tiga plak.. erm aku tak nafikan yg kekadang ade org yg berego tinggi nih sebab die dh rasa hidup die senang...dgn kata lain, kl yg dh keje tuh, die dh ade duit, keje pun baik punya, dh ade org yg mampu syg die lebih,dh leh simpan duit nk kawin,..kl yg dh kawin, lagi la kan...ha..so..kesimpulan yg buleh dibuat disini..tak payah la ego2.nnti ego tu memakan diri,..nnti diri sendiri pun tak kenal..parak parak..ni dh kes kritikal, masuk icu pun tak jalan dh...kekadang ego nih buleh direndahkan tahap nye jika kite terbuka pintu hati utk terima sumer keadaan tuh dgn redha..lain kata, terima seadanya la..tak yh la nk berdalih2 itu ini..dpt dosa menipu satu hal lak..kl asyik dok menipu jah, lama2 dh sebati,,,asyik menipu je la keje nye..takan la smp ko pergi mkn ngan sape pun ko nk menipu kan..masyaAllah,, jauhkan lah..
ade lagi ke nk citer...ade kot..jap ek...nk pk.ermmmm...ha..jadilah diri kita sebenar..takyah la nk menyamar jadi sesape semata2 nk tutup salah diri..n nk sakitkan hati org lain..ishkk...tak puas2 lagi ke nk sakit hati org..dh, takyah dok ngan org la kamu nih...p dok zoo tuh, layak ckit kot...kekadang aku nk tergelak pun ade, nape la kan, ade org sanggup menyamar n menyamar la, buat2 mcm2, semata nk bg org sakit hati...padahal mcm la kite tak tau die tuh sape sebenarnya...eh...aku ckp la kan, takyah menyamar..tak berkat ape kite buat tuh... terus terang itu lebih baik.nape, takut ke nk berterus terang, gelap ke.nk kena suluh ke..ngade la kamu...hehehe..kekadang manusia nih ade yg memaksa die, tuh yg die sanggup buat, kl die sorang2, aku yakin die tak berani wat nye...takut dikejar hantu lak nti...kan kan?? so, secara kesimpulannya,jd lah diri kita,..cm org budusss k menyamar2 nih,.budak kecik pun yea,..cm main sorok2 tuh..ha gituhh la senang citer..
k la yeah...cerita ini tiada berkaitan dgn yg masih hidup atau yg telah meninggal dunia..ia cuma rekaan penulis semata2.heuuu...ia cuma citer penulis buat tatapan sumer org...jgn jd cm tuh ek...mmg kite leh buat.tp kita tau kan, Allah sentiasa bersama kita...so, g la mintak maaf kepada sesape yg rasa die ade buat salah kat org lain, sebelum terlambat or sebelum kita dpt balasan dr tuhan..tu lagi perit..but,kene redha la kan.. berserah segala2 nya pada tuhan..:) peace no war..yayyayayyaya
Image Hosted by ImageShack.us

4 comments:

aishah~ said...

mak oii.. pnjg gile ko tulis hajar.. is eberiting ok? xde selera nk mkn lg ke? hehehe~

Nurul Hajar said...

huhuh..shashah..nonoono..selera menulis tetibe lak lebih2 kan...takpela atleast berat aku turun ckit..kahkahkah..bukan ckit tau, byk gak turun nih..

Lebah Merah Jambu said...

oi....
Panjang je cik oi...
Sampai x t'bace la aku..
Da mcm cikgu bahasa da..
hahaha

Nurul Hajar said...

wahaaa..tu lah namanya luahan perasaan cik wawa oii...n nasihat gak la..kl nasihat pendek2 watpe..layan akan aje cik aja nih membebel ya

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...