Wednesday, June 08, 2011

Pergi tak kan kembali

tanggal 26hb 5, sy pulang ke Kelantan bersama sepupu sepapat sy.. kerana kami dpt berita tok ayah kritikal di Hospital Perdana, Kota Bharu. my mama n my abah dh balik awal sehari.. so sy pulang lewat sehari...bertolak jam 4 pagi dr KL, smp di kelantan jam 11pg...

sampai di hospital, terkejut tgk tok ayah sihat, dh sedar kan diri.. even semalamnya diberitahu tak sedarkan diri.. like koma, tp bukan koma.. tok ayah disahkan dpt penyakit lelah.. sebenarnya my tok ayah menghidap strok hampir 8 tahun.. lelah tuh penyakit baru dpt je.. bila ada lelah, automatik jantung akan lemah.. dan itu sumer sebenarnya nk dijadikan cerita @ lebih senang dikatakan, takdir dh tertulis...

tok ayah discaj pada hari jumaat dan dibawa pulang ke pasir puteh.. malam tuh dia takleh tido, agaknya dia susah nk bernafas plus dpt sakit baru lagi..kencing berdarah membuatkan dia sakit nk kencing.. then dia jd takut nk kencing then dia taknk minum air.. tok ayah dh jd mcm budak2... sedih sgt tgk dia...Dr ckp standars lelaki kalau dh berumur 60 keatas, selalunya akan pt penyakit seperti kalenjar prostat @ susah nk kencing... kalau nk kencing, dia akan genggam tgn kita kuat sgt, menandakan memang dia sakit sgt. kesian:(

sy bersama famili pulang ke KL pada hari ahad setelah melihat keadaan tok ayah yg hampir segar seperti sedia kala.... sesampai di KL, dpt berita tok ayah masuk hospital semula.. dan kemungkinan besar akan masuk ICU, koz asma yg kritikal smp dia tak sedarkan diri..


pagi isnin tanggal 30hb jam 9pg. ayah mi call mengatakan tok ayah memang totally dh tak sedar dn Dr memang tak buat ape2 dh.. sebab tok ayah dh lemah sgt2... kami hanya mampu membaca yassin. sedekah buat tok ayah.semuga dipermudahkan segalanya..jam 1130pg..tok ayah menghembuskan nafas terakhir disisi isteri tercinta,anak2 dan cucu2....AL fatihah... kami decide pulang semula ke pasir puteh naik kapal terbang..memandangkan semalam baru smp KL.. smp pasir puteh jam 830malam.. tak sempat tgk jenazah.. sebab masa tuh dh bawak g masjid. sy sempat ke kubur utk proses pengebumian shaja...tak sempat jugak tgk tok ayah buat kali terakhir, coz sesmp je di tnh perkuburan, jenazah dh dibawa masuk ke dlm liang lahad... :(

pergi tak kan kembali tok ayah Hj Mohd Saman Bin Ab Latif... dilahirkan pada 23 Nov 1926...ke rahmatullah tanggal 30 mei 2011... hampir mencecah umur 85tahun.. sebab kematian... kat sijil mati dia tulis ni "septacomic shock secondary chest infection".. rasa2 nya asma yg kronik... walaupun sejarah keluarga takde asma.. tp sejarah keluarga tok ayah, sedara mara n arwah adik dia sendiri pun meninggal sebab asma... Al fatihah buat yg telah pergi.. yg masih idup teruskan perjuangan dlm kehidupan mencari redhaNya...amin..

2 comments:

Wawa Yusoff said...

Al-fatihah ~

**Tarikh Lahir tok ayah kamu dengan bapak aku samalah. 23 Nov.

Nurul Hajar said...

sama jugak dgn tarikh anak buah aku.. hihi.. tq

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...